Αισθητικά σφραγίσματα

 
 
Αισθητικά σφραγίσματα - Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης
 
 
 
 
 
 
 
Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης είναι μια από τις πιο συντηρητικές, οικονομικότερες μεθόδους με πολλαπλές εφαρμογές που χρησιμοποιείται για να αποκατασταθεί τόσο αισθητικά όσο και μηχανικά ένας μεγάλος αριθμός δοντιών.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε πρόσθια αλλά και σε οπίσθια δόντια που είτε έχουν τερηδονιστεί, έχουν σπασίματα ή έχουν ήδη προβληματικά ή μη αισθητικά σφραγίσματα Π.χ δεν εφαρμόζουν σωστά στο δόντι με αποτέλεσμα τον τερηδονισμό του δοντιού ή τον αποχρωματισμό στα όρια του σφραγίσματος.
 
 
 
Αισθητικά σφραγίσματα
 
 
 
Αισθητικά σφραγίσματα
 
 
 
 
 
 
 
 

Τα άσπρα σφραγίσματα μπορούν να τοποθετηθούν και σε πίσω δόντια? Είναι ανθεκτικά?

 
Παλαιότερα στα οπίσθια δόντια τοποθετούνταν μαύρα σφραγίσματα-αμάλγαμα το υλικό προτίμησης λόγω της αντοχής του. Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης έφερε στα χέρια των οδοντιάτρων αισθητικές ρητίνες με αντοχή. Επιπλέον λόγω της τεχνικής συγκόλλησης με τους οδοντικούς ιστούς οι σύνθετες ρητίνες παρουσιάζουν βιομιμητικές ιδιότητες. Τι σημαίνει αυτό? Προσομοιάζεται ο φυσικός δεσμός οδοντίνης και αδαμαντίνης με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται η εναπομείνουσα οδοντική ουσία αφού λειτουργεί σαν ένα με το σφράγισμα.

Τα δόντια αυτά λειτουργούν και αντεπεξέρχονται στις μασητικές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα φυσικά μας δόντια. Ενώ στην περίπτωση που έχουμε ‘’μαύρα’’ σφραγίσματα, ενώ το σφράγισμα είναι ανθεκτικό, λόγω της αδυναμίας του να συγκολληθεί με το δόντι λειτουργεί σαν σφήνα και προκαλεί κατάγματα στο δόντι.
 
Αισθητικά σφραγίσματα